~Sahabat2~

Thursday, June 9, 2011

"perKAPALan"...seorang Dai'e


Assalamualaikum kpd smua y mmbaca entri ini....

Entri kali ni..skdr coret mencoret sesuka hati..:D

hari ni...ade seorang sahabat..mngadu...dia PUTUS kapel..bkn krn ditingglkn...tp mningglkn si dia...tp..dia sedih bgai nk rak..ngs...kdg2 smpai rse cm nk mati...katenye llki 2..xpedulikan dia..n xlayan dia cm dlu lgi..katanya...dulu llki 2 bjnji mcm2...n lyn mcm permaisuri...katanya lgi...llki 2 jnji trima dia seadanya..n akan mngahwininya...katanya lgi...dia xkn mnerima mana2 wanita selain kwn sy...katanya...kwn sy adalah segala2nya...katanya...kwn sy len dr y len..seorng wanita solehah...cntik...seakan2 sempurna..katanya...dia serius dlm hubungan...katanya....itu dan ini...dan mcm2 lgi...bila sy tanya...jd..knp skrng x cm dlu??...kwn sy ckp..cz llki 2 ckp..da bosan..2 taun kapel..mcm bese je..ajk kua xdpt...n berlaku pkre y sme je...gado..bek..gado..bek...jd cpt bosan...kata kwn sy...dia xdpt trima sume 2 cz dia cube bg y trbaik...


*kwn sy y dlu...seorng wanita y amat2 mnjga ikhtilatnya dgn mana2 min y bkn mhram...kwn sy y dlu y amat cintakn Allah mlebihi segala2nya...kwn sy y dlu...pantang jika dgr ade y kapel cz bgnya..ianya jelas hukumnya...katanya...kapel mmg disertai zina hati..mustahil tiada dose dlm kapel..katanya dlu..."sy xkn sskli terlibat dlm prkara ni cz sy org y blaja agama...n fmly sy strict dgn smua ni..


d sini..sy ingin mmbwa anda berfikir..n renung kembali...knp..apa..bgaimana..punca...slh siapa...n mcm mana..prkara ini blh blaku melalui kisah perknln mreka..


2 tahun y lalu...mse kami sme2 dlm 1 pjuangn..arah y sme...tujuan y sme..matlamat y sme...mnyebarkn dkwah Islam...kami terlibat pelbagai pogram islamik..n cube mmberikn y trbaik dlm grk kerja Islam...seperti biasa...stiap grk kerja pasti akn ade organisasinya...kmi ajk..n ade org ats kami..adat dlm organisasikn...tp kali ni..kmi ade p pgrm..d c2...bermula pknln kwn sy ngn min (muslimin) tersebut...min 2...ade lh pngarah pogram..bgus orgnye...seorng y a'lim pd mse e2..imam msjd..hafiz..ksimpulnnya bgus serba serbi disertakn rupa y dpt mnarik hati mana2 muslimat y mlihatnya (kcuali sy..:D)..


oleh y dmikian...dia juga dpndng smpurna pd pndgn mnusia termsuk sy...k..berbalik cte td...lpas hbis pgrm..kmi pulang umah msing2..ttbe kwn sy 2 kol sy..gtau y min ni...minx nk knl..katanya...untuk d COP..ditanda...supaya x diambil org len...pd mulanya mmg sy bntah..n pelik ngn permintaan llki 2...bkn ape...jika yaqin ngn jodoh..xperlulh wt sume 2..lgipun utk jgka mse y agk pnjng...bg sy..mustahil dpt jge hti dlm tempoh y agk lme krn llki 2 mrncng ingin mming kwn sy 4 taun lgi..tp..krn exited kwn sy 2...dia mnerima llki tersebut...bila sy persoalkn tntg zina hti..n len2 y pernah mnjadi prinsipnya...dia dgn yaqin mnjawab.."sy yaqin dia llki y soleh...y xkn mnrik sy ke pintu neraka...sy yaqin dia pndai mnjaga pgaulan antra kami..dn sy n dia pun blaja agama..kami sme2 fhm..insy kmi jga btul2 hubngn ni.."...mse 2 mmg sy ragu2 ngn apa y dperkatakn..


tp..bg sy..jika ap y diperkatakn e2 dilaksanakn...sy akn mnyokong hbgn 2..tp...sy tau kite smua mnusia bese...y blh jatuh trutama y berkait soal hti n perasaan..cz sy rse...jika sy...sy xmungkin dpt mnghidari sume 2 dlm mse 4 taun..ianya agk lma...yup..mmg lme....tp...kputsn d tgn kwn sy..lebih2 lgi..llki 2 mnnjukkn keseriusannya...4 hri pknln...llki 2 dtg jumpa ngn fmly kwn sy...sy pun lega bile dgr cm2...cm ade mtlamat...slpas 2...sy n kwn sy da xjumpa2 lgi..cz kmi smbung blaja kt tempat len2..ntah cmne....dia blh dtg umah sy smlm...n critakan sgalanya tntg pnyesalnnya...smbil ngs2..smpai sy pun xtau nk ckp ap...2 taun xjumpa..tbe2 dlm kdaan cm2...


"ct.....sy sedih...sy xtau nk cte kt sape...awk ingt x llki 2 dlu....sebelum ni sy msih ngn dia...tp...skrng xlgi...sy da putus ngn dia...sy xtau nk wt ape...dh sy kuatkn hati..tp xdpt...sy ttp jgk cdh..kdg2 rse cm nk bunuh dri...dia layn sy truk...dia kate kt sy mcm2....sy xtahn...sy men2 je minx putus...tp xsngka dia btul2 trima n ckp mmg dia 2gu permintaan 2..cz slma ni dia bertahan cz fmly...ct....sy bnci dia...tp sy syg dia lgi...ct..tlgla sy...sy nk sgt putr balik mse dlu...sy nk jd sy y dlu....sy rse bdose cmni...sy mmg da xnk pkre ni lgi..tp sy lemah...ct...sy sdr sy dlu men ckp je...x ukur kmmpuan sndri...kalaulh sy xtrima dia dlu...mungkin sy msih bersih dr sume ni...


mmg sy xpernah "wt" ape2 ngn dia...tp bckp2 soal "2" ade...cz dia ckp..xpe ckp perkre 2 cz mmg nk kwinkn...jd...nnti akn jd hll jgk...mse 2 sy bodoh...sy bodoh sgt.!!....sy pun heran ap y sy wt...tp...mse sy wt sy rse xpe..sy percya bulat2 ap y dia ckp...sy gtau dia tntg aurat sy...cz dia tanye panjng rambut sy..wrna kulit sbnr sy...saiz e2 ini...bju ap y sy pkai n mcm2 lgi..malu sy nk cte sume...tp ksimpulnye dia tau sume sl sy..sy rse cm xde maruah dh...sy bnci ngn sume ni..sy rse dri sy kotor sgt....n sy mmg xlayk kwin ngn sesape da selain dia..dia y ajr sy jd sume ni...sy xsgka...tp sy tau...punca sy sndri jgk dlu...layan dia..pcya ap sje dia ckp...awk tau ct...sy sdr sbnrnye..pas sy kapel ngn dia..kata2 sy,,tazkirh sy pd ank2 buah sy...xmcm dlu...smua xsmpai pd hti mreka...mcm angin je sume...x cm dlu2 y awk sllu ckp bila sy ckp..org mudh trima...mungkin btullh..bile dkt ngn Allah...ap y kita nk smpaikn mudh smpai kt mereka..sy sdih...sy nk jd sy dlu...sy xnk trlibat sume ni...dlu sy pk...pkre2 cm zina hti n len2 2 blh dikawal..blh dielak...pdhl sy pun tau Dia maha mgetahui..cz 2 Dia larang awl2 jgn DEKAT dgn zina...knp DEKAT bkn BUAT..cz Dia tau kmmpuan kita...bila da dkt..mudh jd mcm2...ct...sy jahil..org nmpk sy bgus..tp sy cmni...sy jgk rse sy ni jahat cz sy wt dia jd cm2..dlu dia bek...xpnah knl ngn pmpuan...sy jgk y dorong dia jd cm2..."

pesann sy pd kwn sy...



"nur....bsbrlah..pasti ade hikmahnya..Dia xkn ambil ssuatu 2 dr kita mlainkn nk bg y lebih baik...mungkin smua ni trjadi cz Dia msih sygkan awk..cz 2 Dia xbiarkn awk n dia lebih lme dlm bermksiat pdNya...insyaAllah jika awk fhm btul2 awk akn bsyukur krn msih dberi peluang n ksdrn...y lpas biar lpas..ambil sbg pngajaran..mungkin ni ade ujian wt korng bdua dlm mneruskn pjuangan ni..jdkn pkre ni pmbkr smgt..bln alsn utk bhnti bjuang...nur....stiap ksedihan pasti ade ubatnya..nur...cri...cri..n cri..smpai jumpa cintaNya..pasti saat 2...nur xkn cri cinta mnusia lgi...wlaupun sy sndri msih blum tmui cintaNya...tp sy yaqin jika kita ade usaha...pasti Dia pun akn suke pd kita..n dekat dgn kita...nur...Dia maha mngetahui...cz 2 Dia pesn awl2  kite..jgn dkt..jgn dkt...jgn dkt ngn pkre2 cm2...kite pun tau..step by step...msj..kol...ckp pkre2 y mlalaikn...n jumpa..n ade y blaku zina y bsr..n mcm2 lgi...tp kite ni degil..kite rse kita ni lebih hebat..kita angkuh ngn ilmu y kita ade..kita mmbolehkn wlaupun jauh sudut hti x yaqin ngn kmmpuan kita..



cube nur fikir knp kita jd cm2...cz..kita letk nfsu y jd raja dlm dri kita...kmahuan kita utamakn...kita jd buta...smua nmpk indah..smua jd blh...y xblh dbolehkn...cz kita nk..kuncinya kita nk....nur...y pnting awk da sdr...n jdkn pngajarn..Alhamdulillah nur msih blum trlalu jauh..nur btaubtlh InsyaAllah Dia sntiasa mndgr rintihan hambaNya...nur..dktkn dri ngn Allah..Dia sllu ade utk nur...sy...mungkin hri ni ade utk dgr cte nur..tp mungkin esk atau lpas ni sy blh xde...jd...y pling tept hnyalah Dia...nur..ct yaqin bila nur da temui cintaNya..nur xpelu lgi cinta2 y len...insyaAllah nur..kalu nur cintakan Dia...Dia akan bg org y dicintaiNya jgk..yaqin ngn janjiNya..llki y bek utk y bek..bila nur da btaubat...n taubat nur diterima..insyaAllah..nur akn bersih..bersih sebersihnya...nur kuatkn hti...cri balik nur y dlu...kkuatan 2 ade dlm dri nur...:).."


e2lah ctenye....sdikit pkongsian setelah ap y terjadi..Alhamdulillah nur msih disyangiNya...yup..mmg sy heran llki y bek cm2 blh ckp pkre2 cm2...sy terkejut bile bce msj2 min 2..rse nk tampo2 je kalu ade dpn mata...tp bile pk2 balik...mmg ujian y bsr bg llki ni..pmpuan...n pmpuan pun g2..jd xheran pkre ni blh blaku...lgipun kwn sy cte...llki 2 da brubh..xlgi cm dlu...da xpkai kpiah...bkn lgi kaki msjd...hafazannya pn da on off..cm ade xde...bnrlh bhawa..nikmat ni..bile2 mse Dia blh trik kalu dia nk tarik...sygkn org cm2 blh jd cm2...cz 2...kite kne sentiasa beringat,,,xsmstinya kita skrng di ats..akn slmenye di ats...sekelip mata je kita blh jatuh n jd n wt cm mereka..smua xmstahil kalu kita xplihara iman kite bek2...cz 2...ingt mngingtkn..amar ma'ruf nahi mungkar wajib...n dpt ingtkn dri..supye kite sdr siapa dri kita ni...y asl dr air pancutan air mani dari saluran kencing yang kotor..dari tanah tempat binatang membuang najis....ya Allah amat2lh sombong..angkuh dr ini..bilamana tidak reti bsyukr dgn pemberianMu...ya Allah..ampunkanlah dosa2 kami..hnya kpdMu kmi mmohon..amin...


*smga crita sy kali ini...dpt sdkit sbnyk kita jdkn pngajaran bersama..:)..insyaAllah...hri ke arah tarbiah dri dgn mknn rohani pasti hidup lebih beerti..jom merawat hati..:)


6 comments:

W said...

sedikit sebanyak post awak mmg mengubati hati saya. saya dah lama perhati blog awak, since first time awak comment blog saya. teruskan bagi nasihat, saya suka dgr. thanks. :)

mylittlepencil said...

Assalamualaikum...

segar entrinya. menyegarkan jiwa para dua't yang sebenarnya dunia seorang daie ini tidak selalunya indah. ada pasang surutnya, ada tenggelam timbulnya. kerana hakikatnya daie itu adalah manusia juga, serupa dgn yang lainnya...

hakikatnya kembali kepada kekuatan diri sendiri untuk melakukan segalanya. tarbiyyah dzatiyyah kita. sejauh mana kita mampu untuk berhadapan dgn alam luar.

mslh antara kita dgn lelaki, even antara ikhwah dgn akhawat sendiri pun ada mslh...tak pernah takde mslh..dan inilah titik ujian kelemahan diri kita sendiri..rasa mcm gegar je jntung kalau nmpk ikhwah yg alim2 tu...kalau nmpk akhawat yg alim2 tu, rase berdebar2 je hati...inilah jiwa normal seorang lelaki dan perempuan...

kembalilah kepada diri sendiri dan kepada sang Rabb...kumpul semula kekuatan diri...

dan untuk kwn ukhti itu..ana juga turut bersimpati kepadanya dan semoga Allah terus melindunginya selepas ini...sungguh, bila kita terlibat dgn maksiat...kita akan semakin jauh dari ruhiyynya dakwah itu...kita akan kehilangan smgt untuk berdakwah....Allahu rabbi, ana simpati..sungguh, ukhti kena byk teman dia..byk tenangkan dia...inshaAllah...dia akan kembali terubat...mintalah dia untuk bertaubat atas kesalahan2 yg lampau kerana Allah itu menerima semua taubat dr hamba-Nya...dan ttg bab jodoh ni....ikutlah wasilah yg betul...jika betul lelaki tersebut berminat...dia perlu lah menggunakan cara yang betul...ikut BM ke...ikut org tgh ke...sbb bg ana salah kalau org tu lafazkan terus sbb akan menganggu iman si perempuan...sbb kalau buat cara yg salah, syaitan yang akan mengindahkannya...

sekian....

muslimah jundullah said...

syukran W...insyaAllah..sme2 kita saling nasihat menasihati..:)

muslimah jundullah said...

Waalaikummussalam...
yup..sy pun stuju...bile trus mluahkn...lebih2 lgi matlamat y nk dicapai bg2 jauh...amtlah x wajar cz setinggi2 iman sseorng e2 pun..pasti ade psng surutnye..insyaAllah...cdgn mylittlepencil..sy smpaikn pd shabat sy..smga kite smua sntiasa dbwh lindunganNya...:)

MEncari Nur.. said...

assalamualaikum...sebuah perkongsian yang sangat memberi kesedaran yang mendalam kepada saya terima kasih kak muslimah...InsyaAllah harap2x dengan saya follow blog akak memberi hikmah kepada saya untuk d beri peluang mengubah kehidupan yang saya bina sendiri dengan nafsu menjadi kehidupan yang di temani Nur-Nya...

muslimah jundullah said...

MEncari Nur....
waalaikummussalam....insyaAllah..syukran dik..akk pun jarang2 post entry ni..bila ade pkre y akk nk smpaikan..baru akk post..isnyaAllah sme2 kita sntiasa berpesan2 ke arah kbaikn..n muhasabah diri..perbaiki dri..jum sme2 mngejr mardhatillah..:)